A szokások megváltoztatásának aranyszabálya

A következőkben azt tudhatod meg, hogy vajon mi a kulcs a szokások megváltoztatásához, mitől következik be a változás, hogyan lehet elérni a változást?

Frissítve: 2023.09.13.

Az előzőekben már sok szó esett a szokásaink megváltoztatásának fontosságáról, s arról, hogy céljaink elérését mennyire megkönnyíthetik a szokások.
A következőkben azt tudhatod meg, hogy vajon mi a kulcs a szokások megváltoztatásához, mitől következik be a változás, hogyan lehet elérni a változást? 

A játék öröme

Példánkban az amerikai futball világába nyerhetünk bepillantást. Mindannyian számos filmet láttunk már, melynek egyes jelenetei a lelátón vagy éppen a sportpályán játszódnak, felidézve szinte halljuk a szurkolók kiáltásait, és érezzük a hot-dog ízét a szánkban…
Mégsem a meccsen való részvételt szeretném promózni, úgyhogy térjünk is vissza a játékosokhoz és legfőképpen az edzőhöz. 

Az NFL egyik edzője új módszert vezetett be a sportba.
Azt kívánta elérni, hogy a játékosok a játék során automatikusan cselekedjenek, megszokásból reagáljanak, kiiktatva ezzel az időigényes döntések okozta időveszteséget, s ezzel a csapat esetleges vereségét.
Szándéka az volt, hogy ily módon csapata gyorsabb lesz, mint a többi csapat.

Szokasok Megvaltoztatasanak Aranyszabalya Jatek
Az edző gyorsabb csapatról álmodott

Módszere a szokásokon alapul. A játékosok meglévő szokásait alakította át új, jobb szokásokká.
Vajon hogyan tudta ezt elérni?

Csere itt

Ugye, emlékszel a korábbiakban említett hármas szokáshurokra? Ez a jel-rutin-jutalom hármasa, mely minden szokás alapja.

Szokasok Megvaltoztatasanak Aranyszabalya Csere
A cselekvést egyszerűen ki lehet cserélni.

E szokáshurok elemei közül a középsőt, egyszerűen kicserélte, vagyis a rutint, a cselekvést egy másikkal helyettesítette. 

A régi szokást kiváltó jelet (pl: jön a labda), valamint a jutalmat (pl: ováció) meghagyta, így azok változatlanok maradtak. 

Ez a szokások megváltoztatásának aranyszabálya. Szinte minden viselkedést át lehet alakítani, ha a jel és a jutalom változatlan marad.

A szokások átalakításának aranyszabálya a rutin megváltoztatása.

Tényleg működik

Felmerülhet a kérdés, hogy ez vajon tényleg elég a változáshoz? A megtörtént példánk szerint igen, hiszen ez az edző a csapatát 10 egymást követő évben juttatta be a rájátszásba, mely rendkívüli az NFL történetében.

Edzői módszerei nagy hullámot indítottak el, a versenysportok egyik kiemelkedő alakjává tették, mely más országokban is változást hoztak. 

Körömrágás helyett

Nem csupán a sportban alkalmazható a szokás megváltoztatásának ezen aranyszabálya. Ugyanerre építkeznek az alkoholról való leszokás során is, jó eredménnyel.
Ha nem is voltál az a szorongó kisgyerek, aki feszt a körmét rágta, biztosan találkoztál már olyan emberrel, aki a körömrágás rossz szokását űzi.

A rutin megváltoztatásának szabálya ez esetben is működik.
Lássuk!
Egy sikeres terapeuta páciense rendszeresen rágta a körmét. A jel, ami a szokást beindítja, a feszülés az ujjbegyben.
Terapeutájától azt a feladatot kapta, hogy valahányszor érzi a cselekvésre késztető jelet, húzzon vonalat egy papírra.
Ez rávezette a pácienst arra, hogy tökéletesen tudatában legyen a beidegződést kiváltó érzésnek. 

Következő lépésként azt kérte a terapeuta, hogy kliense tegye zsebre a kezét, miután érzi a jelet, így nem tudta rágni a körmét. 
Ezt követően már csupán egy gyors fizikai ingert nyújtó tevékenységet kellett keresnie, mint a kar megmasszírozása.
A rutin változott, a jel és a jutalom maradt, a módszer működött, a páciens sikeresen leszokott a körömrágásról.

Szokasok Megvaltoztatasanak Aranyszabalya Korom
Mire jó a zsebre tett kéz…

A hit pozitív hatása

Talán sokunk számára nem meglepő az a tény, mely a kutatásokból kiderül, miszerint a hitnek nagyon pozitív hatása van az új szokás kialakítására.

Szokasok Megvaltoztatasanak Aranyszabalya Hit
A hit pozitívan hat az új szokások megtartására.

Figyelemmel kísérték azoknak a személyeknek a szokásait, akik leszoktak az alkoholról.

Azt tapasztalták, hogy fokozott stressz esetén újra az üveg után nyúltak. 

Ezzel szemben azoknál, akik hittek valami nagyobb létezésében, magasabb arányban maradt meg a jó szokás.

Az élet árnyoldalai

A szokások megváltoztatásának igényét gyakran valami komolyabb esemény indítja el.

A Harvardon végzett kutatás szerint azoknál az embereknél, akiknek gyökeresen megváltozott az életük, valamilyen személyes tragédia (pl: válás, súlyos betegség) indította el a változást.

Mások a környezetükben élők szenvedéseit látva jutottak a változtatás szükségességének elhatározására, s alakítottak ki új szokásokat.

Szokasok Megvaltoztatasanak Aranyszabalya Tragedia
“Ez így nem mehet tovább!”

A jó hír az, hogy ez megvalósulhat tragédia nélkül is, hiszen nagy szerepe van egy pozitív társaságnak, amely megkönnyíti a változást. Ezzel az előnnyel rendelkeznek például a különböző terápiás csoportok.

“Csak így tovább!”

Addig rendben is van, hogy ismerjük a szokáshurok elméletet, azonban ez önmagában nem elég a mindent átformáló változáshoz. Szükség van a pozitív megerősítésre, akár belülről jön, akár kívülről. 

Ahhoz, hogy egy nem kívánatos szokással véglegesen szakítani tudjunk, hinnünk kell benne, hogy a változás lehetséges. Ez adja meg azt a plusz erőt, ami a gyenge pillanatokban tovább lendíthet. 

Szokasok Megvaltoztatasanak Aranyszabalya Megerosites
Szükségünk van megerősítésre.

Sokaknak ad erőt a másoktól érkező pozitív megerősítés. A jó szokások beépülésében nagy szerepe van egy támogató közösségnek. A cikk folytatását ide kattintva olvashatod el: megnézem >>

Forrás: Charles Duhigg: A szokás hatalma. Budapest, Casparus Kiadó Kft. 2012. ISBN 978-963-89405-2-0


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük