Célok és szokás példák. Egyéneken túl vállalkozások esetén is működik?

Rendben, végre elindultam a szokások megváltoztatásának a - sokszor rögös - útján, de mi van azokkal, akikkel együtt dolgozom, akik körülvesznek, s akik nem ültek fel az “érjük el céljainkat a szokások megváltoztatásával” hullámvasútra?

Frissítve: 2023.09.25.

Rendben, végre elindultam a szokások megváltoztatásának a – sokszor rögös –  útján, de mi van azokkal, akikkel együtt dolgozom, akik körülvesznek, s akik nem ültek fel az “érjük el céljainkat a szokások megváltoztatásával” hullámvasútra?
Akik gyakran engem is hátráltatnak a rossz szokásaikkal…

Célok és szokás Példák
Megváltoztathatjuk mások szokásait?

Vajon, lehet-e mások szokásaira is hatni? Vajon lehet-e egyidejűleg több ember szokásait is megváltoztatni?
Benned is felmerültek már hasonló kérdések?

Az alábbiakban választ kaphatsz arra, hogy a szokások az egyéni döntéseken túl a vállalkozások céljait is előremozdíthatják-e. Megismerheted az óriássá nőtt világméretű vállalkozások titkait.

Együtt is változtathatunk szokást?

Celok Es Szokas Peldak Egyutt
A munkatársak szokásainak megváltoztatása?

Az előző témánkban a kulcs szokás fontosságáról beszéltünk. Hangsúlyoztuk, hogy mennyire fontos megtalálni azt az egyén céljainak elérése szempontjából. 

Azonban felmerül a kérdés, hogy a vállalkozás sikere szempontjából elegendő-e, ha csak a vállalkozást vezető változtat a szokásain?
Van-e megoldás, ha a vállalkozás szokásain, benne a munkatársak szokásain szeretnénk változtatni?

A jó hír az, hogy lehet. Szokás változtatás nem csak egyes embereknél, hanem kisebb-nagyobb ember csoportoknál, vagy éppen vállalkozásoknál is megvalósítható.

Óriások nyomában

Ennek bizonyítéka több olyan világszerte ismert cég, akik így jártak el a cég szokásainak megváltoztatásánál.

Ilyen például a Starbucks, vagy a Procter & Gamble, akik ily módon támogatták üzleti céljaik elérését. Befolyásolták a munkafolyamataikat, valamint a dolgozóik közötti kommunikációt. 

Celok Es Szokas Peldak Oriasok Nyomaban
Szokások megváltoztatása cégeknél is lehetséges.

Több száz tanulmány íródott ebben a témában, jelen sorozatunkban átadott információ alapja a több, mint 300 tudóssal, valamint cégvezetőkkel készült interjú.
Forrás:https://charlesduhigg.com/additional-resources/

Mi irányítunk 

Napi tevékenységeink jó részét magunk határozzuk meg, feladataink sorrendjét priorizáljuk, ebben már nagy segítségünkre lehet a digitális világ, hiszen számos program készült azért, hogy gazdálkodni tudjunk az időnkkel, s így tudatos életet éljünk. Eldönthetjük mit, mikor és mennyit együnk, mivel kezdjük a munkát, vagy éppen milyen gyakran menjünk kocogni. 

Celok Es Szokas Peldak Mi Iranyitunk (2)
Gyakran végzett tevékenységeink automatizálódnak.

Így telnek a napjaink a jól bejáratott tevékenységeinkkel, mígnem viselkedésünk automatikussá válik, kialakulnak a szokásaink, amikor már nem kell azon gondolkodni, hogy mi következik, nem igényel különösebb erőfeszítést, hogy rávegyük magunkat a futásra, egyszerűen csak felhúzzuk a futócipőt és indulunk. Tesszük ezt azért, mert a tevékenység automatizálódott.

Ennek tudatában és a folyamat ismeretében tetszőleges módon tudjuk újjáépíteni saját viselkedési mintáinkat, amelyek szolgálják kitűzött céljaink elérését.

Mindent a hasunk irányít?

Következzék egy szemléletes példa arra, hogy mit tesz a szokás hatalma. Egy Irakban szolgáló tiszt egy rögtönzött kísérletet hajtott végre, melynek célja a helyi zavargások csökkentése volt.

Elemezve a korábbi zavargásokról készült film felvételeket, különös dolgot vett észre: minden esetben helyiekből álló kisebb tömeg gyűlik össze az erőszak elkövetése előtt.

Ahogy nő az emberek száma, megjelennek az étel árusok. Ez hozza magával azt, hogy egyre több lesz a bámészkodó, akár a vásárban.
És akkor bumm, valaki elhajít egy követ és elszabadul a pokol.

Celok Es Szokas Peldak Vasar
Egy szokás megváltoztatásának tömegre gyakorolt hatása

A tiszt ezzel felismerte az adott közösségre jellemző szokás mintát.
A helyi polgármester elé tárta az ügyet, s arra kérte, hogy tartsa távol az étel árusokat a város tereitől, aki ezt meg is tette.

Egy nap ismét gyűlt a nép, kisebb tömeg verődött össze. Néhányan harcias jelszavakat kezdtek kiáltani. Az emberek keresni kezdték az étel árusokat, akik nem voltak sehol. Így az éhes bámészkodók sátorfájukat fogva hazamentek, a hangadók pedig elbizonytalanodtak. A városban ettől kezdve nem került sor egyetlen zavargásra sem. 
Jól látható, hogy a szokás megváltoztatása nem csak egy emberre, hanem egész tömegre hatással volt.

Hadra fogható szokások

Szintén jó például szolgál a szervezeti szokások fontosságára a hadsereg. A katonaságnál a szokások egész garmadáját verik a kiskatonák fejébe, álmukból felkeltve is megtöltik a fegyverüket, a csaták közepén is összpontosítanak, be tudják osztani az ételt a harctéren…

Ezek a szokások teszik lehetővé a kiskatonák gördülékeny ténykedéseit, hiszen e szokások nélkül állandóan engedélyt kellene kérniük. Szintén ezeknek a rutinoknak köszönhető az, hogy együtt tudjanak működni társaikkal, még azokkal is, akikkel nem felhőtlen a kapcsolatuk.

Elérni a célokat erőfeszítés nélkül?

Celok Es Szokas Peldak Erofeszites
Erőfeszítés nélkül eredményt elérni?

Neked is inkább az erőltetett, minden erőt igénybe vevő kemény munka jut eszedbe a célegyenes felé való haladás kapcsán, semmint az erőfeszítés nélküli lazaság?

Jó lenne rendszeresen sportolni úgy, hogy közben ne kelljen “belehalni”… 

Nem lehetetlen, de ehhez meg kell változtatnod a szokásaidat. Rá kell szoktatnod magad arra, hogy bizonyos helyzetekben rutinból nekiindulj, s megcsináld. A sorozat egy későbbi részében foglalkozunk ezzel a rutinnal, hogy milyen eredményre vezettek a kutatások, s hogy ez miért hasznos a számodra.

A megfelelő szokások kialakításával a kezdetben lehetetlennek tűnő célok esetén is elérhetjük azt a bizonyos célzászlót. A szokások átalakításával elérheted, hogy kevesebbet egyél, többet mozogj, hatékonyabban dolgozz…
Persze, varázspálca hiányában ez nem a könnyű, gyors, egyszerű módszerek közé sorolandó. Cserébe lehetséges, működik és hatékony.

A szokások működnek

Mindent összevetve, kedves vállalkozó, jó úton jársz, ha nem csak a “magad dolgával törődsz”, hanem a veled együtt dolgozó emberek szokásaival is szeretnél törődni, hogy ezzel segítsd vállalkozási céljaid elérését, mely végül egy kiegyensúlyozott vállalkozót ad a családjának. 
Láthattad, hogy csoportok, sőt tömegek esetében is működik a szokás hatalma.

Celok Es Szokas Peldak Szokasok Mukodnek
Celok Es Szokas Peldak Szokasok Mukodnek

A szokások egyénre és közösségre gyakorolt hatásainak, fontosságának megismerése után a folytatásban megtudhatod, hogyan működnek a szokások, s azt, hogy miként tudod céljaid szolgálatába állítani. A cikk folytatását ide kattintva olvashatod el: megnézem >>


Forrás: Charles Duhigg: A szokás hatalma. Budapest, Casparus Kiadó Kft. 2012. ISBN 978-963-89405-2-0


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük