Célok vagy család. Kell-e választani?

Viselkedésünk 45%-a szokásokból származik. Ez azt jelenti, hogy életünk felét robotként éljük... Hogyan fordíthatod ezt a tényt a hasznodra? Úgy, hogy automata robot-szokásaidat céljaid elérésére használod fel!

Frissítve: 2023.09.06.

Szeretnéd fenntartani a harmonikus családi életet, miközben vállalkozást vezetsz? Vajon, elég időd marad a családodra, ha beleveted magad a vállalkozás világába?

Célok és család a mérleg két serpenyőjében

Célok és család

Egy vállalkozás indítása, működtetése komoly áldozatokat követel, a szenvedő alanyok gyakran éppen a családtagok, akikre, bármennyire is szeretnénk, kevés idő jut, mivel “hajtani kell az üzletet”. Nem, mintha telhetetlenek lennénk, ez csupán a vállalkozói lét velejárója, amely kevésbé egyenletes és kiszámítható, mint az alkalmazotti miliő. Ezért is olyan fontos hangsúlyt helyezni az egyensúly megteremtésére a munka és a család között. 

A következő témák abban nyújtanak segítséget, hogy vállalkozásoddal elérhesd céljaidat úgy, hogy közben családodra is elegendő időd jusson. Jól hangzik, ugye?

Választhatod a tudatosságot

Egyre trendibb az a nézet, hogy “légy tudatos”, “te irányítsd az életed, a dolgaidat”, s mi nap, mint nap meg is hozzuk a döntéseinket. Rangsoroljuk a tennivalóinkat, betáblázzuk a napunkat, s tesszük a dolgunkat annak tudatában, hogy a kezünkben tartjuk életünk irányításának a gyeplőjét.

Szokások

Azonban a Duke Egyetem tanulmánya szerint viselkedésünk 45%-a szokásokból származik. A szokások – a rendszeres gyakorlások hatására – automatikussá váló cselekvéseink, melyekhez nem szükséges már a tudatunk állandó kontrollja. Vagyis, a szokás nem más, mint automatizmus. Ez azt jelenti, hogy napjaid közel felét az automata rendszered vezérli, mely nem igényel sok energiát tőled, szinte magától lezajlik. 
Például minden reggel zuhanyozol az ébredést követően – kialakul az ehhez szükséges idegpálya kapcsolat, mely szokássá válik. Egy idő után nincs szükség gondolkodásra, csak mégy és cselekszel, mint egy automata robot. Ez különösen jól jön, amikor nehéz a reggeli ébredés.

Automata robotok a célegyenes felé

Szokások és célok

Talán te sem fogadod kitörő lelkesedéssel azt a megállapítást, hogy életünk felét robotként éljük, még sincs okod elszontyolodni. Mégpedig azért, mert éppen a mi kis automata robot-szokásaink segíthetnek elérni céljainkat. Ennek az a titka, hogy szokásainkat a céljainkat szolgálva kell beépítenünk az életünkbe, akkor ez úgy fog eljuttatni bennünket a céltáblánkig, ahogy az áru végighalad a futószalagon. 
Ezt a folyamatot úgy lehet felgyorsítani, hogy szokásaink közül (a korábban említett 45%) egyre többet rendelünk alá elérendő céljainknak.

Mindig van választásunk

Számos kutatás áll rendelkezésünkre a szokások vizsgálatával kapcsolatban. Az egyik kutatás sorozatban, mely ezt a témát járja körül, a tudósok kedvelt alanya egy 18 éve dohányzó, alkohol problémákkal küzdő, túlsúlyos hölgy, akinek ráadásul adósság terhe is nyomta a vállát. Állandó anyagi nehézségek jellemezték. Hősünk 4 évvel később: letette a cigarettát, 30 kg-ot fogyott és lefutott egy maratont.  Hogy mi okozta ezt a változást?

Szokások megváltoztatása

Egy napon, a munkából hazaérkező férje bejelentette, hogy elválik, mert beleszeretett egy másik nőbe. A feleség természetesen értetlenül állt a dolog előtt, felütötte fejét a gyász, és annak szakaszai. 
Aztán elutazott a sivatagba turistaként, ahol még a depresszió, önsajnálat töltötte el. Arra jött rá, hogy semmi sem stabil az életében. Célra volt szüksége: “tudnom kell, hová tartok”. És ott, a homoktenger közepén megszületett a cél: átkel a sivatagon, legyen bármi az ára. A felkészülésre 1 évet adott magának. 

Meghozta azt a döntést, hogy leszokik a dohányzásról, mivel ez elengedhetetlen, ha célját el akarja érni. Ezzel eldőlt az első dominó…egy sor változást indított be, mely az egész életére kihatott. Kocogni kezdett, ami megváltoztatta az étkezését, munkavégzését, alvását. A napjainak tervezése is bekerült a szokások közé, s megtanult bánni a pénzzel is. A változtatás jutalma nem maradt el, anyagi gondjai rendeződtek, s újból társra lelt, majd férjhez ment. 

A változás valódi mozgatórugója

Az első lépés a szokásaink megváltoztatásához a kulcs szokás felismerése

Kulcsszokás

A kutatást végző tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a nő esetében a változást nem a külföldi út hozta, hanem az, hogy egyetlen szokás megváltoztatására összpontosított, ez pedig a dohányzás elhagyása volt.
A tudósok megállapították, hogy a kutatásban részt vevő összes alany esetében megfigyelhető volt egy kulcs szokásra történő összpontosítás. Ez segítette őket ahhoz, hogy életük minden más rutin tevékenységét (szokását) újra programozzák a cél elérése érdekében.

Ez csak a kezdet

A következő cikkünkben arra kaphatsz válaszokat, hogy a téged korlátozó rossz szokásaidat hogyan írhatod felül. Megtudhatod, hogyan alakíthatsz ki új, célod elérését elősegítő szokásokat. Mindezt úgy, hogy közben sem a családoddal töltött szabadidő, sem a vállalkozásod működése nem sérül. A cikk folytatását ide kattintva olvashatod el: megnézem >>

Forrás: Charles Duhigg: A szokás hatalma. Budapest, Casparus Kiadó Kft. 2012. ISBN 978-963-89405-2-0