Család és munka egyensúly

Könnyedén veszed a napi kihívásokat vagy maguk alá temetnek a feladatok? Tippjeinkkel Te is megtalálhatod a munka és magánélet egyensúlyát!

Frissítve: 2023.09.02.

Milyen az, amikor egyensúlyban a család és a munka

Csörög a vekker, emberünk vidáman kipattan az ágyból, békésen iszogatja kávéját, energiával telve elvégzi a reggeli rutint, majd tökéletes outfitben, kicsattanva indul munkába, ahol egész nap pörög, végül elégedetten hazatérve átadja magát a családi örömöknek, s gondtalan időt tölt családtagjaival…naponta látunk olyan filmeket, ahol ez megszokott képsorozat. 

De vajon a saját életünk filmjében is így zajlik egy átlagos nap? Vagy előfordul, hogy az aznapi kihívásoknak már a gondolata is elveszi a kedvünket attól, hogy kikeljünk az ágyból? A hosszú, fárasztó nap után enerváltan lehuppanunk a kanapéra, és üresen nézünk magunk elé azzal a vággyal, hogy csak néhány percig ne szóljon hozzánk senki…

Cikkünkben olvashatsz arról, hogy mi az a munka és család egyensúly, miért fontos, mi a következménye annak, ha felborul. Tippeket is kaphatsz az egyensúly megteremtéséhez, fenntartásához.

A work-life balance

Work-life balance

A böngészőben kutakodva egyre gyakrabban futhatunk bele a divatossá vált “work-life balance” kifejezésbe, amikor a család és a munka egyensúlya témában keresgélünk.
 
Mit jelent ez valójában?
Röviden a munka és a magánélet egyensúlya egy olyan egyensúlyi állapot, amikor arányban van a munkával töltött idő a magánélettel. Amikor a karrier, valamint a személyes élet területein lehetővé válik szükségleteink kielégítése.

Miért olyan fontos az egyensúly a munka és a család mérlegén?

A jó munka és a magánélet egyensúlya megannyi pozitív hatással rendelkezik. 
Ezek között előkelő helyet foglal el a kevesebb stressz, amelynek káros hatásairól már mindannyian sokat tudunk. 

Munka és magánélet egyensúly

Alacsonyabb a kiégés kockázata, amely napjainkban szintén egyre gyakoribb tünet. A megfelelő egyensúly felel a jó közérzetért, mely egyaránt kedvez a munkavállalónak (no, meg a családjának), valamint a munkaadóknak is. 

A harmonikus családi élet jótékony hatást gyakorol a testi egészségre, valamint a pszichés állapotra. Ez azt is eredményezi, hogy jobban tudunk a munkahelyi feladatokra koncentrálni, hiszen a magánéletünk, a “hátország” rendezett.

Megannyi kutatás támasztja alá, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolatban élők kisebb mértékben betegszenek meg.

Mi van, ha felborul a család és a munka egyensúlya?

Mint mindig, az éremnek ez esetben is két oldala van. Az előnyök mellett a negatívumokkal is számolni kell, mely akkor jelentkezik, amikor az egyensúly felborul
Jellemző nehézség lehet, amikor a munka annyira lefoglal bennünket, hogy nincs időnk pihenni, önmagunkkal, családunkkal foglalkozni. Hosszú távon ez nagyon megterhelő lehet két okból is:

  • a kellő mennyiségű pihenés hiánya miatt;
  • folyamatos frusztrációt jelent, hogy az egyik vagy másik életszerepben vállalt feladatainknak nem tudunk eleget tenni.

Feszültséget kelthet, ha nem tudjuk a munkahelyen hagyni a feladatokat, problémákat, vagy nem tudunk elszakadni a munkahelyen betöltött szerepünktől. Ilyenkor találkozni azzal a jelenséggel, amikor a tanár otthon is tanárként viselkedik. Ezek megnehezítik a magánéleti szerepeink kezelését. 

Otthoni munka kiégés

A home office elterjedésével munka és a magánélet határai egyre inkább eltűnőben vannak, a munkavégzés kereteit kevésbé definiálja a munkaidő. Képesek vagyunk bárhol és bármikor dolgozni. Ennek számos előnye mellett nem hagyható figyelmen kívül, hogy ez könnyen vezethet a kontroll elvesztéséhez (a munka bekúszik a magánéletbe), túlterhelődéshez.

Létezik hát egyáltalán a család és a munka egyensúlya?

Ahogy a cikk elején szereplő hősünknél láthattuk, igencsak idilli, amikor az egyensúly fennáll, és boldogan élünk… 

Család és munka egyensúly időgazdálkodás

A mindennapjainkat, a tennivalóinkat végiggondolva azonban a hajunk is égnek áll pusztán a gondolattól, hogy mennyi mindent kellene 24 óra alatt elvégezni… örülünk, ha a 3/4-ét sikerül megtennünk, a nap végére lóg a nyelvünk… és akkor még egyensúly is legyen?

A jó hír, hogy vannak ötletek, melyek alkalmazásával a család és munka egyensúlya valóság lehet az életünkben. 

Tippek a család és a munka egyensúlyának fenntartásához

Csokorba szedtük azokat a praktikus ötleteket, melyeket alkalmazva közelebb juthatunk az áhított harmonikus élethez. Lássuk!

Tanulj meg“nem”-et mondani!

Fontos megtanulnunk az életben, hogy ha nem mi döntünk, mások döntenek helyettünk. Minden esetben, amikor a “igen”-t mondunk olyasmire, amit ki is hagyhatnánk, s talán csak a megfelelési vágy mondatja velünk a választ, akkor hagyjuk, hogy mások rendelkezzenek felettünk. Így tennivalók, kötelezettségek sora szakadhat ránk, melyek elrabolják időnket az igazán fontos dolgoktól. 

Mindent a maga helyén!

A vállalati munkánk végeztével hazamegyünk, aminek fontos lélektani hatása van, mire hazaérünk, letesszük az aznap történteket, feldolgozzuk az eseményeket. Azért egy-egy kimerítő nap után ez nem megy könnyen, s lehet hogy még otthon is a munkahelyi problémákon kattogunk. Otthoni munkavégzés során ez a fázis kimarad, így még nehezebben kivitelezhető a munkát a munkahelyen hagyni…de nem lehetetlen.

Segítség lehet, ha a munkahelyről való távozás vagy a munkavégzés befejezése előtt jegyzetet írunk magunknak a másnapi legfontosabb feladatokról, vagy azokról a dolgokról, amelyek a fejünkben vannak. Aztán csukjuk be, kapcsoljuk ki, oltsuk le… Tudatosítsuk magunkban, hogy mára végeztünk, vége a munkanapnak. Hagyd a munkát a munkahelyeden!

Család és munka egyensúly fókusz

El kell különíteni a feladatokat, koncentrálj mindig az adott tennivalóra. Az értekezlet közepén nem szerencsés, ha a családi kirándulást tervezed, viszont az is nyomasztó, ha a fiad fellépése közben a következő heti beszámoló pontjait tervezgeted. A munkahelyeden a munkáddal, a családod körében viszont a családtagjaiddal törődj.

Mindenki másképp csinálja!

Sok hasznos tanácsot kaphatunk az optimális egyensúly megtartásához a munka és a magánélet között, melyek közül jó néhány működhet is az életünkben.

Viszont annyira különbözőek vagyunk, hogy nem mindenkinél működnek ugyanúgy ugyanazok a módszerek. Ahhoz, hogy megteremtsük a számunkra megfelelő egyensúlyt, szükségünk van némi önismeretre, tudnunk kell, mi a jó nekünk, s mi nem az, dacára annak, hogy másnak bevált. Merjünk mások lenni, s figyelmen kívül hagyni mások vélt elvárásait, amikor a belső iránytűnk mást jelez!

Különítsd el a kommunikációs csatornákat!

Család és munka egyensúly kommunikációs csatornák

Apróságnak tűnik, mégis sokat számíthat, ha külön telefont vagy számítógépet használsz a munkához és a magánéletedhez.

Így elkerülhető, hogy a hétvégi pikniket megzavarja egy kolléga bosszantó hívása. 

További megoldást jelenthet, ha külön böngészőket, e-maileket vagy szűrőket használsz a munkahelyi és személyes platformjaidhoz.

A számok megmutatják!

Jegyezd fel, hogy mennyi időt dolgozol naponta, azt is írd le, hogy mennyit stresszelsz a munkád és a magánéleted miatti egyensúlyon. A számok szembesítenek, könnyeben belátod majd, hogy változtatásra van szükség. 

Tervezz előre!

Család és munka egyensúly rendszerezés

Tervezz be előre magánéleti, családi programokat, ezekhez igazítsd a munkát. Ha a tervezett programot egyezteted családtagjaiddal, barátaiddal is, már nehezebben mondod le, s kiléphetsz a mókuskerékből.

Eleinte talán furcsának tűnhet a szeretteinkkel töltött idő tervezése, de ez biztosítja, hogy végül mi irányítsuk az időnket, életünket, s munkamentes minőségi időt tudjunk tölteni szeretteinkkel.

Ésszel dolgozz, ne izommal!

Család és munka egyensúly tervezés

A fontossági sorrend felállítása segíti a hatékony munkavégzést. Rangsoroljuk tevékenységeinket a legfontosabbaktól a kevésbé fontosakig. Így koncentráltabban tudjuk végezni feladatainkat, sőt pihenőinket is. Ez lehetőséget ad, hogy időről időre átértékelhessük kötelességeink fontosságát. 

A dolgaink hatékony kezelésében, rendszerezésében számos feladatkezelő program áll rendelkezésünkre, melyek figyelembe veszik a hatékony időgazdálkodást. Ezek segítségével lehetőségünk van prioritásaink felállítására az egészséges munka és magánélet egyensúlyának elérése érdekében.

Mozgás!

Egyre többet ülünk monitor előtt görnyedve, ez fizikailag igen megterhelő, hiszen testünk nem egész napos ülésre lett tervezve. Az ülőmunkának nem csak a rossz tartás köszönhető, komolyabb betegségeket is előidézhet. A sport amellett, hogy jót tesz a testünknek, mentálisan is segít felfrissülni, kiadni a felgyülemlett feszültséget, jobbat alszunk tőle, és kiegyensúlyozottabbakká is válunk.

Aludni jó!

Család és munka egyensúly alvás

Talán akadnak olyanok, akik hívei annak a nézőpontnak, miszerint az alvással töltött órákat elpocsékoljuk, s hogy szervezetünk kevesebb alvással is bírja. 

Az alváson nem érdemes spórolni, hiszen a nem elegendő alvásidő visszaveti a hatékonyságunkat, csökkenti ellenállásunkat a betegségekkel szemben, rossz hatással van az emlékezetünkre is. Kialvatlanul sokkal több energiára van szükségünk feladataink elvégzéséhez, több a baleset, kevesebb a türelem, kisebb az élet élvezete. Szánd rá magad a 7-8 óra alvásra. 

Fordíts figyelmet a karrieredre!

Időről időre vess számot, hogy ott tartasz-e a karrieredben, ahol szeretnél, azt csinálod-e, amit szeretnél. Ha nem érzed jól magad a munkahelyeden, a pozíciódban, akkor a szabadidődet sem tudod önfeledten élvezni. Tanulni sosem késő, legyen az teljesen új terület, vagy meglévő területünkön való előrelépés.

Temérdek tanfolyam elérhető már a tanulni vágyók számára, a távolság sem jelent akadályt, hiszen számos interneten elérhető képzés van a piacon, hosszabb-rövidebb képzési idővel.

A reálisra törekedj, ne a tökéletesre!

Család és munka egyensúly rugalmasság

Kiábrándító hír lehet a perfekcionisták számára: nincs tökéletes munka és család egyensúly. Legyen bármennyire hatékony időgazdálkodásunk, nem vagyunk robotok, akik mindig mindent ugyanúgy tudunk végezni. Hiszen előfordul, hogy adott napon a gyerek kosármeccsére utazunk, amely egy 200 km-rel arrébb fekvő városban kerül megrendezésre, így a napi munkaidő a tervezett felére redukálódik. Máskor pedig a közelgő beszámolóra való felkészülés több időt vesz el, így megnyúlik a munkaidő. Az egyensúlyt nem napi szinten kell mérni, idővel kiegyenlítődik. Fontos, hogy értékeljünk, s legyünk rugalmasak a szükséges változtatásokhoz.

A család és a munka egyensúlyának megteremtése most kezdődik

Család és munka egyensúly lépései

Természetesen a család és munka egyensúlyának taglalása itt nem ér véget, hosszasan lehetne folytatni a technikák, tippek felsorolását, de a nagyok és okosak azt mondják, hogy “step by step”, vagyis haladjunk lépésről lépésre

Bátorítalak, kedves Olvasó, aki törekszel a boldogabb, elégedettebb életre, hogy kezdd el alkalmazni a fenti ötleteket. Képzeld csak el a családi hétvége idilli képét, amikor csak a családé a főszerep, vagy az elégedett, aktív dolgozó képét, aki munkáját fókuszáltan, s így eredményesen végzi… Ez számodra sem lehetetlen küldetés.