Hogyan állíthatóak a szokásaink céljaink szolgálatába?

Képzeld csak el, hogy erőfeszítés nélkül kezdesz neki az edzésnek, vagy a kedvenc csokid reklámjának láttán még csak eszedbe sem jut elindulni a spájzba…

Frissítve: 2023.09.27.

Képzeld csak el, hogy erőfeszítés nélkül kezdesz neki az edzésnek, vagy a kedvenc csokid reklámjának láttán még csak eszedbe sem jut elindulni a spájzba…
Jó elképzelni, hogy csak úgy siklunk céljaink felé, különösebb vergődés nélkül, ugye?

Szokasok Celjaink Szolgalataban
Könnyedén siklunk a céljaink felé

A környezetünkben körültekintve azonban mégsem ez a kép tárul elénk. Sokak számára csupán vágyálom marad az egészséges életmód vagy a kockahas, és megannyi dolog.
A jó hírem számodra, hogy van okod elhinni azt, hogy ez másként is lehet. Lássuk, mire alapozom ezt!

Az új szokások csodája

A kutatások eredménye alátámasztja azt, hogy amennyiben sikerül új viselkedési mintákat kialakítani, akkor elérheted, hogy a kocogás automatikussá váljon, vagy hogy az édesség látványa nem indít el cunamit a fejedben. 

Szokasok Celjaink Szolgalataban Uj Szokas
Az új viselkedési minták kialakításának előnyei.

Új szokásaid automatikusan teszik a dolgukat, mígnem azt veszed észre, hogy két számmal kisebb ruhákat kell vásárolnod, és mosolyogva ügetsz fel a negyedik emeleten lakó barátodhoz anélkül, hogy levegőért kapkodnál…

Milyen jelre kattan az agy?

Az előző részben taglaltuk, mi az a szokáshurok, hogyan épül fel a szokás (jel-rutin-jutalom). Az agynak szükséges egy jelzés, amely elindítja a szokás automatizmusát. Mi lehet ez a jel? 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szokást elindító jel szinte bármi lehet. Akár egy szelet csoki, vagy egy TV reklám, egy hely, egy napszak, egy érzelem, bizonyos emberek társasága. (Az egyik barátommal gyakran megyünk indiai étterembe, így előfordul, hogy beindul a nyálelválasztás már akkor, amikor találkozom vele.)

Szokasok Celjaink Szolgalataban Jel
A szokást elindító jel bármi lehet.

Ahány szokás, annyiféle

A szokáshurok második eleme a rutin, az a cselekvéssor, amit automatikusan végrehajtunk, a jelzést követően. Rutinjaink eltérőek, lehetnek egészen egyszerűek és hihetetlenül összetettek is. 

Ahhoz nem fér kétség, hogy a szokások mennyire erősek. Mindannyiunknak vannak jól bebetonozott szokásai, amit “így szoktam”. Mégis, a tapasztalat azt mutatja, hogy a szokások bizony amilyen erősek, éppúgy törékenyek is tudnak lenni.

Szokasok Celjaink Szolgalataban Noveny
Szokások akaratlanul is “kikelhetnek”

Sok szokás alakulhat ki “csak úgy”, a tudtunk nélkül, ahogy egyszer csak kikel egy növény a kertünkben, amit nem ültettünk oda.

Noha, szándékaink ellenére jelentek meg e szokások, aggodalomra semmi okunk, mivel annak elemeit módosítva átalakíthatóak.
Így alárendelhetjük azokat céljaink elérésének. Emellett tudatosan is alakíthatunk ki szokásokat. 

Ki irányít: a szokás vagy mi?

Kialakult szokásaink sokkal jobban befolyásolják életünket, mint azt gondolnánk, átszövik életünk minden területét. 

Ezért is olyan fontos, hogy a kezünkbe vegyük az irányítást, s mi mondjuk meg, hogy melyik szokásnak van helye a mindennapjainkban, s melyiknek kell mennie, de legalábbis átalakulnia, ha maradni akar.
Talán mindannyian láttunk már olyat, amikor a józan ész határait átlépve a szokás irányít. Ilyen például az alkoholizmus.

Szokasok Celjaink Szolgalataban Iranyitas
Szokasok Celjaink Szolgalataban Iranyitas

A szokások hullámain szörfözve

A szokások hatalmát felismerve számos vállalat fókuszált arra, hogy szokásokat alakítsanak ki a fogyasztók körében. Ezek közé tartozik a McDonald’s is.
A logó, a színek, a személyzet kommunikációjának egységesítése mind-mind jelek, melyek beindítják az automatizmust. Céljuk az étkezési rutin kiváltása volt, s láthatóan a koncepció működik.

Szokasok Celjaink Szolgalataban Krumpli
A szokáshurok harmadik eleme a jutalom.

A szokáshurok harmadik eleme, a jutalom pedig tervezett. Ott van például a sült krumpli, ami azonnal szétomlik a szánkban. Ezzel a lehető leggyorsabban megérezzük a só és a zsír ízét.

Mindez nem véletlen, hiszen ez hat agyunk gyönyör központjára, s rögzíti a mintát. Máris megerősödött a szokáshurok. Az ijesztő ebben, hogy tudattalanul máris a fogyasztók népes táborát erősítjük. 

Azonban van más lehetőségünk is: ha megtanulunk figyelni a jelekre és jutalmakra, változtathatunk viselkedési mintáinkon. 

Amennyiben tetszett mindaz, amit itt olvastál, kérlek, küldd el barátaidnak, ismerőseidnek, akik rossz szokásokkal küzdenek és változást szeretnének az életükben. 

Forrás: Charles Duhigg: A szokás hatalma. Budapest, Casparus Kiadó Kft. 2012. ISBN 978-963-89405-2-0


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük