Kulcs szokás, Jolly joker a célok eléréséhez

Az előzőekben már több példából láthattad, hogy egy-egy szokás hogyan hat ki életed több vagy minden területére. Most újabb példákból megtudhatod, hogy miért van ez így… Vajon mik a sikeres vállalkozások szokásai?

Frissítve: 2023.09.09.

Egy vezető zseniális példája

Az előzőekben már több példából láthattad, hogy egy-egy szokás hogyan hat ki életed több vagy minden területére. Most újabb példákból megtudhatod, hogy miért van ez így…
Vajon mik a sikeres vállalkozások szokásai?

Egy Alcoa nevű vállalat sikeres szokás átalakításának eredménye 200%-os részvény árfolyam emelkedés.

Ez a piac egyik legjobban teljesítő részvénypapírjává emelte, amellett, hogy a cég az egyik legbiztonságosabb munkahellyé vált a világon.

Hogyan változtatta meg a vezető céges szinten a rossz szokásokat jóra?

Jolly Joker Vezeto
Mik a sikeres vállalkozások szokásai?

A közös cél ereje

A cégvezető, Paul H. O’Neill tapasztalata szerint az embereket nem lehet utasítani arra, hogy változzanak meg, mivel az agy nem így működik. 
Ehelyett ahhoz a módszerhez folyamodott, hogy keresett egy olyan célt, amely a szakszervezetek, valamint a vezetők számára egyaránt fontos. 
Vagyis keresett egy olyan dolgot, amely egyesíti az embereket, ezzel lehetőséget teremt számukra, hogy megváltoztassák az egymás közötti kommunikációt és a munka módját.

Egyszerre csak egyet

Bonyolult rendszerek felállítása helyett egyszerre csak egy dologra összpontosított. Keresett egy területet, ahol át tudta alakítani a szokásokat. Ez szétterjedt az egész vállalaton belül.

Jolly Joker Domino
Bizonyos szokások láncreakciót indítanak el.

Ki ne élvezte volna gyermekként az aprólékos építgetést a dominókockákkal, s mindezt azért, hogy egyetlen kocka eldöntésével az egész építmény megsemmisüljön?

Bizonyos szokásoknak megvan az a hatalma, hogy láncreakciót indítsanak el egy szervezeten belül, és terjedésük során más szokásokat is megváltoztassanak.

E szokásokat hívjuk kulcs szokásoknak, melyről már korábban olvashattál. Ugyanúgy működnek cégek és egyes emberek esetében. Ezek azok a szokások, amik döntően befolyásolják életünk történéseit, hogyan dolgozunk, eszünk, élünk…

Fontos a biztonság

A példában szereplő Alcoa cég esetén a kulcsszokás a biztonság szóval volt a legjobban leírható. A cégvezető zseniális ötlete alapján az egyetlen cél a gyári balesetek számának nullára csökkentése volt.

Egyetlen kulcs szokás kialakítására törekedett. Ennek fontosságát senki sem merte vitatni, közös érdek, egyetértés volt, mind a szakszervezet, mind a felsővezetés területén.

A szokáshurok mindig működik

Ez a látszólag egyszerű cél a cég történetének legradikálisabb vállalati átszervezését vonta maga után.
A korábbiakban már többször említett szokáshurok itt is működött.

A szokásokat beindító jel a baleset volt. 

Ehhez társult a következő rutin: az üzemvezetőnek a balesetet követő 24 órán belül jelenteni kellett azt a felsővezetésnek, valamint bemutatni egy tervet, amely garantálja, hogy még egyszer nem fordulhat elő ilyen baleset.

A jutalom sem maradhatott el, mely a rendszert követők előléptetését helyezte kilátásba.

Jolly Joker Terv Rutin

Egyetlen szokás mindenre kihat?

A vállalat minden szintjének kommunikációjára hatással volt, a legalsó dolgozótól egészen a felsővezetésig, egyetlen cél érdekében. 
A megváltozott a légkörben az új ötletek eljutottak a vezetéshez. Ez radikális és pozitív változás volt a vállalat szokásrendszerében. Ennek köszönhetően javult a hatékonyság, csökkentek a költségek, emelkedett a minőség, a termelékenység pedig az egekbe szökött. 

Hogyan lett olimpiai bajnok Michael Phelps

Jolly Joker Phelps

Michael Phelps huszonháromszoros olimpiai bajnok amerikai úszó, minden idők legsikeresebb olimpikonja rengetegszer elképzelte a fejében a tökéletes úszást, aminek eredményeképpen ő nyer. Minden apró mozdulatot tökéletesre csiszolt a fejében.

A módszer olyannyira működött, hogy Phelps egyre gyorsabb lett.
A verseny előtt ellazult és a fejében lejátszotta a saját videóját. Mindig nyert.

Ennek hatására egyéb szokásai is átrendeződtek (pl: nyújtógyakorlatok, étrend és alvási szokások). 

A kis győzelmekből lesznek a nagyok

A kutatások szerint az apró győzelmek hatalmas erővel rendelkeznek. Sőt, aránytalanul nagy befolyással bírnak önmagukhoz képest a szokásokra. A kis győzelmek meggyőznek bennünket arról, hogy a távolabbi céljaink is elérhető közelségbe kerülhetnek. 

A legmagasabb torony is apró téglákból épül

Phelps minden verseny előtt végrehajtott egy rutint, egy meghatározott cselekvéssort.
A célja az volt, hogy érezze a diadalt, mintha a sikert építőkockánként helyezné egymásra.

Egy alkalommal az olimpián a szemüvege megtelt vízzel, így nem látott semmit. Az ugye, nem az a helyzet, amikor megállunk és kérjük a “Csapó kettőt”.

Nem esett kétségbe, mivel korábban már úszott sötétben, hogy minden helyzetre fel legyen készülve, így ez a videó is rendelkezésre állt az agyában. Vakon úszott és nyert.

Jolly Joker Uszoszemuveg
Előny, ha minden helyzetre fel vagy készülve

A kulcs szokások felkutatása

A kulcs szokások azonosítása nem egyszerű feladat. Tudnunk kell, hol keressük őket. Bizonyos jellemzőket kell felkutatni. 
A megoldás a kis győzelmeknek nevezett sikerekben rejlik, amelyek új keretek kialakításával segítik, hogy más szokások is gyökeret verhessenek, és a változások vírusszerűen terjedjenek tovább.
A kulcs szokások teszik lehetővé, hogy az, aki évekig sikertelenül próbál lefogyni, egyszer csak lead 20 kg-ot, közben munkahelyi teljesítménye javul, s még a munkából is időben ér haza, hogy együtt vacsorázhasson a gyermekeivel.

Jolly Joker Gyozelem
A kis győzelmek hozzák el a sikert

Összegezve az eddigieket, fontos kialakítani a kulcs szokásokat az életedben, használni a szokáshurkot, hogy automatikusan haladj a céljaid felé.
E sorozattal megismerhetted a szokások működését és meghekkelésének alapjait. Használd ezt a tudást családod, vállalkozásod és magad épülésére.


Forrás: Charles Duhigg: A szokás hatalma. Budapest, Casparus Kiadó Kft. 2012. ISBN 978-963-89405-2-0


Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük