Otthoni munka: pro és kontra

Tudj meg mindent az otthoni munkáról! Cikkünkből megtudhatod: vajon Neked is való?

Frissítve: 2023.08.30.

Bárhonnan tudok dolgozni…

Szeretem az utazással kapcsolatos műsorokat. Az egyik kedvencem, amikor az emberek addigi életüket hátrahagyva más országokba költöznek szerencsét próbálni, ehhez keresnek lakást vagy épp “kacsalábonforgót”. A keresett lakásban alapkövetelmény az otthoni munkához alkalmas iroda…hiszen onnan dolgoznak majd a világ másik felén található állásukban. 

Vajon tényleg egyre többen dolgoznak távmunkában? Miért jó otthonról dolgozni? Egyáltalán kinek jó az otthoni munka? Milyen feltételek kellenek hozzá?

Az alábbiakban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mit jelent a távoli munka?

Otthoni munka előnyök és hátrányok

A távoli munka olyan munkaforma, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy a megszokott, hagyományos irodai környezeten kívül dolgozzanak. Azon az elgondoláson alapszik, hogy a sikeres kivitelezéshez nem kell egy adott helyen elvégezni a munkát.

Ennek következtében a dolgozó ott végezheti a munkát, ahol az számára a legkényelmesebb. Ez lehetőséget nyújt a munkakörnyezet legideálisabb kialakítására. A távoli munka során a dolgozó infokommunikációs eszközökön keresztül tartja a kapcsolatot feletteseivel.

Otthoni munka: pro és kontra

Mint minden, ez sem kivétel a szabály alól, miszerint lehetnek előnyök és hátrányok, ha otthoni munkáról esik szó, élhetnék a közhellyel: az éremnek ebben az esetben is két oldala van. 
Az otthoni munkavégzésnek is vannak szempontjai, melyeket érdemes figyelembe venni, ha valaki a munkavégzésnek e formája felé kacsingat. Lássuk!

Rugalmas életmód

Távoli munkavégzés

A távoli munkavégzés legvitathatatlanabb előnye a rugalmasság. Kezdve ott, hogy nem kell a meghatározott időre az irodában lennie. Ez különösen jól jön olyankor, amikor elaludtunk, az autó persze, pont most nem indul, a forgalmat pedig elterelték, így garantált a jelentős késés a munkahelyről. 

A napi sürgős teendők elintézésére mód nyílik azzal, hogy nem kell megszakítás nélkül az irodában tartózkodni napi 8 órában.

A napi 8 óra irodában töltött idő nem szólhat 8 óra folyamatos munkáról, hiszen – lássuk be – nem robotok vagyunk… ott vannak a kávészünetek a jófej kollégákkal, meg az összepillantások a kínos ügyfél távozása után, a különféle vicces helyzetek, amikor együtt nevetünk…
Ezek az élmények az otthonról, egyedül végzett munka esetén kimaradnak vagy legalábbis lecsökkennek, de erről majd később…

A bűvös szó: a hatékonyság

A munkaadók részéről a kulcsszavak a hatékonyság, termelékenység. Vajon hatékonyabb lehet a munkavégzés távmunka esetén?
A rugalmasság összefügg a hatékonysággal. A távoli munka rugalmassága megnövekedett termelékenységet eredményez. 

otthoni munka

A felmérések szerint a távoli alkalmazottak többlet erőfeszítéseket tesznek munkájukba, elvégzett munkáik túlmutatnak a hivatalban dolgozókétól. A vezetők kétharmada beszámolt a távoli alkalmazottaik általános termelékenységének növekedéséről.

Az otthoni munkát végzőket kevésbé érinti az ingázással együttjáró stressz. Az Egyesült Királyságban végzett feltárás szerint a résztvevők 55%-a nagyobb stresszt érez a munkába járás eredményeként.

A távmunkásnak több ideje van?

Amikor távmunkára, meg otthoni munkára gondolunk, akkor talán sokunk előtt felsejlenek olyan képek, mint a ráérős reggeli kávézás, újságolvasás, a mosás elindítása, a napközbeni ügyek elintézése… Vajon több mindenre jut ideje annak, aki otthonról dolgozik?

Otthoni munka időbeosztás

A nap mindannyiunk számára 24 órából áll, ezt még nem sikerült megtoldania az emberiségnek, noha az okos masinák és instant megoldások sok terhet levesznek a vállunkról.

Mégis jogos a felvetés, hogy aki otthonról dolgozik, az jobban tud gazdálkodni az idejével, hiszen lehetősége van arra, hogy saját maga szabja meg az ütemtervét, figyelembevéve a számára aktívabb, kreatívabb napszakokat. 

A rövidebb szakaszokra osztott feladatvégzés lehetővé teszi a koncentráltabb munkát, a zavaró környezeti tényezők kiszűrését. Egy-egy ilyen szakasz után bőven belefér a teregetés, vagy egy gyors porszívózás. 

Hogyan legyen irodám otthon?

Az otthoni munka fontos tényezője, hogy legyen egy olyan helyünk a lakásban, amit munkára használunk. Ideális esetben ez külön szobát jelent. Ennek hiányában természetesen még megvalósítható az otthoni munka, de a munkaállomás különüljön el életünk egyéb színtereitől. 

Nem jó elkövetni azt a hibát, hogy ébredés után elkezdünk dolgozni az ágyban, és délben eszmélünk, hogy pizsamában, kócosan készülünk az ebédre. Kellemetlen azzal szembesülni, amikor az ajtó előtt álló postás kezéből kiesik a levél, amikor megpillant minket.

Mi kell az otthoni irodába?

Otthoni iroda

A távmunka során meg kell teremteni a technikai feltételeket, hiszen sok kellemetlenséget tud okozni az akadozó internetelérés, vagy éppen az áramkimaradás, aminek következtében az aznapi munkánk – hopp – elszáll. Biztosítani kell a munkavégzéshez, kapcsolattartáshoz szükséges eszközöket. 

Az egyre több ülőmunka megköveteli, hogy figyeljünk az ergonómiai, munkavédelmi feltételek meglétére, nyilván a porckorongsérv senkinek sem a barátja.

Otthoni iroda – öltözködési tippek

Otthoni munka öltözködés

Megoszlanak a nézetek a távmunka-ruházatot illetően. Az egyik tábor büszkén vállalja, hogy a mackónackó, esetleg pizsama-köntös kombináció teljesen belefér, minek a felhajtás, a cicoma, hisz úgysem látja senki. 

Ezzel szemben a másik tábor nézőpontja szerint alsónadrágban, fésületlenül, nem tudunk rendesen dolgozni, s a produktivitásra pozitívan hat a reggel rutin megtartása, melynek értelmében ugyanúgy elkészülünk, mintha dolgozni mennénk. Egyes szakértők javaslata, hogy a munkakezdés előtt érdemes egy rövid sétát is beiktatni, ez nyilván feltételezi az öltözködést. 

Az otthoni munka magánnyal jár?

Mindannyiunknak vannak nehezebb kollégái, és itt nem az ember tömegére gondolok… aki kellemetlen megjegyzéseivel időnként beárnyékolja a napunkat. Aki latolgatja az otthoni munka velejáróit, először gyakran arra gondol, hogy bizony jó lehet úgy dolgozni, hogy nem szólnak bele, nem zökkentenek ki a “kedves” kollégák. Egy ponton azonban elérkezünk ahhoz a kérdéshez, hogy vajon nem magányosodik el az ember, ha egész nap csak a számítógéppel van közvetlen kapcsolatban?
Tény és való, hogy az otthonról dolgozó munkavállaló nem tud úgy belefolyni a csapat életébe, mintha bent ülne a többiekkel az irodában. A felmerülő problémákkal nem fordulhat a vele szemben ülőhöz, egyedül kell megoldania. 

Otthoni munka magány

Mi emberek sokfélék vagyunk, ott van az extrovertált csapatjátékos, aki elemében van, ha ő a társaság közepe, s ott van a befelé forduló magányos farkas, aki akkor produktív, ha békénhagyják. Az otthonról történő munkavégzés megkezdése előtt mindenképpen szükséges némi önismeret, végig kell gondolni, hogy számunkra mi és hogyan lehet ideális. 
Az elérhető infokommunikációs megoldások ma már lehetővé teszik, hogy miközben füstöl az ujjunk alatt a billentyű, a webkamerán keresztül kapcsolatban legyünk másokkal, munkatársakkal, így ellene mondva az elszigetelődésnek. Sokkal személyesebbé teszi kapcsolatunkat, ha látjuk is egymást, ha minél gyakrabban tudunk így kommunikálni, egymást megismerni, időnként együtt nevetni, mert nevetni kell…

Legyen eleje és vége!

otthoni munka

Akik már dolgoznak ebben a munkaformában, azok jól tudják, milyen veszélyeket rejt az, nincsenek szigorú határok, ha nem csukjuk le idejében a laptopot… a munka és a magánélet összemosódik, megszűnik a munkaidő, mely önmagunkra és családunkra nézve is kártékony. 

A vállalati munkánk végeztével hazamegyünk, aminek fontos lélektani hatása van, mire hazaérünk. letesszük az aznap történteket, feldolgozzuk az eseményeket. Otthoni munkavégzés során ez a fázis kimarad. Érdemes munkaidőt megszabni, annak lejártával kilépni a rendszerből. A folyamatos otthonlét azt a kényszert keltheti bennünk, hogy mindig elérhetőek vagyunk, hiszen fizikailag bármikor a gép elé tudunk ülni. 

Könnyebb, ha ismerjük önmagunkat

Önismeret otthoni munka

Arról már esett szó, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a személyiségünk, beállítódásunk. Jó esetben már a tanulmányaink jó lehetőséget adtak arra, hogy képet kapjunk magunkról, tanulási stílusunkról, hogy mikor vagyunk aktívak, produktívak, hogy csend szükséges, vagy zene mellett tudunk jól teljesíteni…stb.

Ezek segítik, hogy optimális körülményeket alakítsunk ki magunk körül. 

Szerencsére tanulni sosem késő, ehhez temérdek szakirodalom áll rendelkezésünkre, ahol különféle módszerekkel ismerkedhetünk, melyek segítik a produktivitásunkat az otthoni munka során. Példának említem azt a módszert, melynek lényege, hogy 25 perc intenzív figyelem után 5 perc szabadidőt engedjünk meg magunknak. Azonban ez csak egy csepp a tengerben, hiszen könyvek szólnak a különböző lehetőségekről.

Érdemes végiggondolni, hogy mennyire jelent kísértést számunkra az internet gazdag világa. Ha hajlamosak vagyunk elterelődni az érdekesnél érdekesebb oldalak vonzásában, akkor tegyünk ellene.